Uusi merkkipäivä kalenteriin

Muutoksia kalenteriin

Yliopiston almanakkatoimisto, jolla on tekijänoikeus suomalaiseen ja suomenruotsalaiseen nimipäiväluetteloon sekä eläinten nimipäivälistoihin, ja joka vastaa suomalaiseen kalenteriin liittyvistä muutostöistä sekä niiden julkistamisesta, on nyt elokuussa 2018 julkistanut uusitun suomalaisen kalenterin viimeisimmät muutostyöt. Tässä yhteydessä suomalaiseen kalenteriin on lisätty yksi uusi liputuspäivä, elokuun viimeisenä lauantaina vietettävä Suomen luonnon päivä. Tätä uutta juhlapäivää vietetään virallisesti kalenterin mukaan vuodesta 2020 lähtien, ja ensimmäiselle kerralleen se osuu 29. elokuuta. Suomen luonnon päivä on kuitenkin jo vakiinnuttanut paikkansa ennen tätä ajankohtaa.

Ensimmäisen kerran Suomen luonnon päivää on vietetty vuonna 2013, ja Suomen ykkösnainen, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii tapahtuman suojelijana. Haukio on suuri luonnon ystävä, ja tämä asema sopiikin hänelle luontevasti. Jenni Haukio on muun muassa kirjoittanut luontoaiheisia kolumneja Seura -lehteen

Turussa on juhlittu tänä vuonna 2018 näkyvästi Suomen luonnon päivää, ja samalla Suomen Luonnonsuojeluliiton 80-vuotista taivalta. Ruissalon kansallispuistossa on ollut päivällä tapahtumaan liittyvää ohjelmaa, ja illalla Ruissalon Telakalla puolestaan Luonnon illan konsertti pääesiintyjänään Egotrippi. Myös Pyhä-Luoston kansallispuisto juhlii samaan aikaan 80-vuotissyntymäpäiviään.

Suomenluonnonpaiva.fi

Suomen luonnon päivälle on myös luotu oma verkkosivusto suomenluonnonpaiva.fi. Sieltä löytyy karttapalvelu jonne kuka tahansa voi lisätä Suomen luonnonpäivän tapahtumansa. Myös sosiaalisesta mediasta löytyvät tapahtumaan linkit @suomenluonnonpaiva sekä #luonnonpäivä

Sisäministeriö on antanut päivälle virallisen liputussuosituksen vuonna 2017, samoin vuonna 2018. Päivän juhlinnan tapoihin kuuluukin liputuksen lisäksi ulos luontoon lähteminen ja suomalaisesta luonnosta nauttiminen. Suomen luonnon päivälle on nimetty myös oma juhlaruokansa, ja se on mustikkapiirakka kauden marjojen mukaisesti.

Tässä siis ohje (tv-kokki Sikke Sumarin tapaan) maailman parhaalle ja yksinkertaisen ihanalle mustikkapiirakalle:

Pohja:

175g voita

0,5 tl leivinjauhetta

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa.

Sulata voi, sekoita muut ainekset voihin. Älä vatkaa. Levitä suht löysä taikina piirakkavuoan pohjalle jauhotetuin sormin.

Täyte:

6-7 dl mustikoita

2-3 rkl hillosokeria

Lisää mustikat pohjan päälle, ripottele hillosokeri tasaisesti mustikoille. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes reunat saavat kauniin värin. Herkuttele.

admin

View more posts from this author