Suomen talviurheilukaupunki

Lahti on Päijät-Hämeen maakuntakeskus, ja sijoittuu Suomen väkiluvultaan suurimpien kaupunkien listauksessa sijalle 8. Kaupunkialueeltaan Lahti on puolestaan Suomen 6. suurin. Asukkaita Lahdessa on 188 000, ja se yhdistettiin naapurikunta Nastolan kanssa vuonna 2016. Pinta-alaltaan Lahti on 613 neliökilometriä, ja se sijaitsee Kymijoen vesistöön kuuluvan Vesijärven rannalla.

Lahti on tunnettu Suomen talviurheilukaupunkina, ja sen kolme hyppyrimäkeä ovatkin näkyvä maamerkki Lahden läpi kulkeville. Lahdessa on järjestetty useita kansainvälisiä urheilutapahtumia, mm. maailmanmestaruuskisoja, sekä vuosittaiset Salpausselän kisat. Salpausselän kisat ovat helmi-maaliskuun vaihteessa järjestettävä, kansainvälinen talviurheilutapahtuma. Kolmipäiväisten kisojen lajeina on mäkihyppy, maastohiihto sekä yhdistetty, ja nämä kilpailut ovat osa myös kansainvälistä maailmancup -sarjaa. Salpausselän kisat on järjestetty Lahdessa jo vuodesta 1923 lähtien, ja ne ovatkin yksi merkittävimmistä Suomalaisista urheilutapahtumista.

Vanha uusi kaupunki

Lahden Renkomäellä on löydetty merkkejä asutuksesta jo 9000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja se onkin yksi Suomen vanhimmista asuinpaikoista mm. Saarijärven seudun ohella. Ja ainakin jo vuonna 1445 on arkistojen perusteella ollut varsinainen Lahden kylä, joka sitten sai kauppalanoikeudet vuonna 1878 Keisari Aleksanteri toisen käskystä. Tuolloin Lahti oli vielä osa Hollolaa. Lahti halusi itsenäistyä Hollolasta jo vuonna 1890, mutta Hollola vastusti ajatusta voimakkaasti, ja kaupungin oikeudet Lahti saikin vasta vuonna 1905, mikä tekee siitä melko nuoren kaupungin Suomessa. Tämän jälkeen Lahteen on puolestaan liitetty alueita mm. Hollolasta, ja vuoden 1956 kuntaliitoksessa Lahti kasvoi kun siihen yhdistyi osia Orimattilasta ja Nastolasta, joka sittemmin vuonna 2016 yhdistyi Lahteen kokonaan.

Lahteen on työpaikkoja tuonut erityisesti huonekaluteollisuus kun Suomen suurimmat huonekalutehtaat Asko, Isku ja Sotka asettuivat alueelle, Asko siis jo vuonna 1918. Muita merkittäviä teollisuuden työnantajia Lahden seudulla ovat Upo ja Raute, sekä Mallasjuoma. Mallasjuoman panimo yhdistyi Hartwall -yhtymään vuonna 1988, ja sittemmin Hartwall on keskittänyt Etelä-Suomen panimotoimintansa Lahteen.

Lahti kärsi 1990 -luvun lamavuosina suuresta työttömyydestä ja talousvaikeuksista, mutta valtio teki laman jälkeen merkittäviä investointeja jota vaikuttivat positiivisesti Lahteen. Lahteen rakennettiin mm. Kerava-Lahti oikorata sekä moottoritie Lahden ja Järvenpään välille. Näillä on toivottu olevan pitkäkestoisia vaikutuksia Lahdelle transliikenteen suotuisan kehttymisen merkeissä. Myös Sibeliustalon rakentamisella oli merkittävä työllistävä vaikutus.