Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki

Tampere, tuo Pirkanmaan maakuntakeskus, on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki. Asukkaita siellä on 232 tuhatta, mutta pinta-alaltaan Tampere on vain 689 neliökilometriä, joten se sijoittuu kokoluokittelussa vasta sijalle 147. Tampere on Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki.

Tampere on Suomen ensimmäinen ja myös suurin teollisuuskaupunki. 1800 -luvun alussa Tampereella asui vajaa tuhat asukasta, mutta vuonna 1820 Skotlantilainen James Finlayson perusti Tampereelle kehruukonetehtaan, joka sittemmin muuttui kehruutehtaaksi. 1836 hän myi tehtaansa Pietarilaisille liikemiehille ja siitä alkoi Tampereen kasvu ja teollistumisen huima kehitys. 1850 -luvulla Tampereella oli jo nelinkertainen määrä asukkaita, ja yksistään Finlaysonin tehdas työllisti 2000 työntekijää. Tampereelle alkoi tulla lisää teollisuutta, kuten Frenckellin paperitehdas (1842), Tampellan konepaja ja pellavatehdas (1856), sekä Tampereen verkatehdas. 1882 otettiin Finlaysonin tehtaassa ensimmäisenä maassa käyttöön sähkövalo. Näin Tampereesta alkoi muodostua suuri teollisuuden keskus jolla sekä poliittista että taloudellista vaikutusvaltaa. 1900 -luvun alussa Tampereella oli asukkaita jo 36 000.

1960 -luvulla Tampereesta haluttiin kehittää moderni ja nykyaikainen teollisuuskaupunki. Rakennettiin moottoritie, ja ohitusteitä kasvavan autoliikenteen tarpeisiin. Rakennettiin uusia asuntoja yli 30 000 asukkaalle, syntyi uusia lähiöitä, ja ohitettiin väkiluvussa Suomen Turku. 1966 Tampereesta tuli myös yliopistokaupunki. Tampereen kasvu on jatkanut nousuaan myös 2000 -luvun puolella, ja vuonna 2003 rikkoutui 200 000 asukkaan raja.

Rakennemurros toi taloudelliset vaikeudet

Vaikka kaupunki ja sen asukasluku on jatkanut kasvuaan, on sen taloudellinen tilanne heikko. Vuonna 2015 tulos oli suurien kaupunkien surkein ja roimasti alijäämäinen. Tampereella on suuri työttömyysprosentti, ja kova rakennetyöttömyys, joka on ollut merkittävä tekijänä heikkoon taloudelliseen tilanteeseen ja pieniin verotuloihin. Talouden painopiste on siirtynyt teollisuudesta palveluihin, kun suuret tehtaat ovat lopettaneet toimintansa ja siirtäneet tuotantoa halpatyövoiman maihin. Nykyään Tampereen työpaikoista on vain 20% teollisuudessa.

Matkailu sen sijaan vetää Tampereelle luoden työpaikkoja, ja vuonna 2015 Tampere olikin hotelliyöpymisten määrällä mitattuna Suomen toiseksi suosituin matkailukaupunki heti Helsingin jälkeen. Tampereella järjstetään vuosittain useita eri kultturitapahtumia kuten musiikkifestivaaleja, teatterifestivaaleja, elokuva-ja tanssifestivaaleja. Tampereella on useita teattereita ja Suomen mittakaavassa merkittävä määrä museoita. Myös urheilu on vahvasti esillä ihan Tampereen katukuvassakin, onhan kaupungissa peräti kaksi menestynyttä jääkiekkojoukkuetta, Tappara ja Ilves.