Kivikauden kylä

Saarijärvellä sijaitsee Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen retkikohde ja nähtävyys – Kivikauden kylä. Kivikauden kylä on aloittanut toimintansa 1980 Saarijärven Summassaaressa, ja toiminta jatkuu edelleen vireänä ja nykyisin 26 hehtaarin kokoisella alueella. Kylä esittelee rakennusennallistusten avulla kansantajuisesti kivikautista elämää, asujaimistoa ja välineistöä kuten pyyntivälineitä. Kylä toimii osana Saarijärven museota ja museoviraston alaisuudessasiellä tehdään kaivauksia. Kylän näyttelyä päivitetään uuden tiedon mukaiseksi aina kun esimerkiksi kaivauksissa tulee esiin uusia asioita kivikautisesta elämästä ja kylän tarkoituksena onkin esitellä arkeologian uusia tuloksia kansantajuisesti aidossa ympäristössään.

Muinaispolku, ansapolku ja yläkylä

Summassaarelta on löydetty arkeologisisssa kaivauksissa jäännöksiä Suomen vanhimmista kivikautisista asuinalueista. Kivikauden kylässä onkin kahden kilometrin mittainen muinaispolku, joka kulkee aitojen muinaisasuinalueiden ja -jäännösten ohi. Polun varrella on nähtävissä mm. pyyntikuoppajärjestelmä, varhaisrautakautinen asuinpaikka, kivikautinen talonpohja sekä paistokuoppa. Polun varteen on pystytetty pienoisnäyttelyitä, joissa on nähtävillä mm. aikakauden suksia ja rekiä ja niissä kerrotaan kansamme alkuperästä, jääkauden jälkeisestä ilmaston muuttumisen historiasta sekä esihistoriallisista rakennuksista. Ansapolulla voi puolestaan tutustua kivikautisiin pyyntilaitteisiin joita olivat mm. pyyntikuopat, loukut, katiskat ja harppuunat.

Kivikauden kylään mentäessä tulee tunne siitä kuin kylän asukkaat olisivat juuri poistuneet ja kaikki on jäänyt niille paikoilleen kesken tekemisen. Yläkylässä on kuitenkin tehty rakennusennalistuksia ilman että tarkoituksena olisi luoda käytössä olevan kylän vaikutelmaa. Siellä esitellään paitsi Suomen, myös naapurimaidemme kivikautista asujaimistoa ja kulttuuria.

Kaivaukset

Kivikauden kylän alkusuunnittelusta 1980 -luvun alussa vastasi matkailulautakunnan lisäksi Museovirasto ja Keski-Suomen Museo, ja vuonna 1986 kun Saarijärvelle perustettiin ammatillisesti hoidettu museo, siirrettiin Kivikauden kylä osaksi museota. Kylälle saatiin suunnittelusta vastaava arkeologi.

1980 -luvulla tehtiin lisää kaivauksia ja niissä tehtyjen löytöjen perusteella muuttui kuva kivikautisesta asujaimistosta. Todettiin että asumukset saattoivat ollakin suuurempia ja kylät laajempia yhteisöllisiä kokonaisuuksia. Summassaaressa tehtiin myös 1990 -luvulla lisää kaivauksia ja saatiin lisää samansuuntaisia löydöksiä. Tämän seurauksena Kivikauden kylää laajennettiin ja uusia löydöksiä ennallistettiin osaksi kylää.

Kivikauden kylä on avoinna kesäkauden, ja muina aikoina ryhmille varauksesta. Kylään voi tutustua paitsi opastetulla kierroksella, niin myös omatoimisesti, ja siellä onkin omatoimisen tutustujan opastus toteutettu nykyaikaisella mobiilisovelluksella QR -koodein.