Kirkkorakennus

Saarijärvellä sijaitsee kaunis punainen puinen kirkko. Kirkko on rakenteeltaan ristikirkko, ja sen kahdeksankulmaista keskiötä hallitsee 18-metrinen pyöreä kupoli, jollaisia näkee yleensä vain kivirakenteisissa kirkoissa. Lehteri kiertää kirkon sisällä kuoripäätyä lukuunottamatta, ja kirkon lyhtyä hallitsee 29 metrin korkeudessa kullattu aurinko, joka on Kristuksen symboli. Kattoikkunoista siivilöityy auringonvalo kauniisti sisään kirkkoon, ja sen yleisvaikutelma onkin valoisa ja avara.

Tämän empiretyylisen kirkon piirustukset on laadittu 1800-luvulla Johan Carl Ludvig Engelin johtamassa Suomen intendenttikonttorissa, ja varsinaisena suunnittelijana oli Anders Fredrik Grandstedt. Kirkko on rakennettu vuonna 1846-1849, ja rakennustöitä johti tuolloin Jaakko Heikinpoika Kuorikoski.

Ensimmäiset urut kirkko sai Kangasalan urkutehtaalta vuonna 1901, ne olivat 27-äänikertaiset. Nykyiset urut ovat myös Kangasalan urkutehtaan valmistamat, vuodelta 1961. Vuosisadan alussa kirkkokansa sai nauttia kirkonmenoista jo lämmitetyssä kirkossa, ja vuonna 1911 kirkossa vihittiin käyttöön Aleksandra Såltinin alttaritaulu, joka kuvaa kirkastusvuoritapahtumaa. Kirkon muut alttaritaulut ovat vanhasta kirkosta vuodelta 1756.

Peruskorjauksia

Saarijärven kirkossa tehtiin ensimmäinen peruskorjaus vuonna 1930, jolloin kirkkoon asennettiin sähkövalot, ja kirkon kupolin auringonvalon sisään päästävät aukot laudoitettiin vuosikymmeniksi umpeen. 1961 tehtiin kirkossa toinen peruskorjaus, ja vasta kolmannessa laajassa kunnostuksessa vuosina 1997-1998 aukaistiin tuo umpeenlaudoitettu kupoli, ja nykyisin auringonvalo pääsee taas siivilöitymään kauniisti kirkkosaliin. Tämän remontin yhteydessä saatiin kirkkoon myös uusi saarnastuoli, joka on suunniteltu alkuperäisen saarnastuolin mukaiseksi.

Nykyiset kirkon tekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Annikki Linturi, ja niiden aiheena on elämänpuu. Linturi on suunnitellut myös mm. Kaavin kirkon tekstiilit.

Seurakunnan historiaa

Saarijärven ensimmäinen kirkko oli rakennettu noin vuonna 1593. Saarijärven seurakunta on perustettu vuonna 1628, jolloin sen nimi oli vielä Palavasalmen seurakunta. Tuolloin seurakunnalle rakennettiin pohjaltaan suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko. Saarijärven seurakunta itsenäistyi vuonna 1963, ja 1694 rakennettiin toinen kirkko samalle kannakselle. Ja tällä samalla kannaksella sijaitsee myös tämä nykyinenkin Saarijärven kirkko.

Saarijärven seurakunnaksi nimi vaihtui jo vuonna 1690. Vuonna 2007 Saarijärven seurakuntaan liitettiin kuntaliitosten myötä Kannonkosken, Kivijärven sekä Pylkönmäen seurakunnat, ja tänä päivänä seurakunnassa on noin 11 500 jäsentä.