Olympiamitalisteja

Saarijärveläisiä olympiamitalisteja on useampikin. Näistä ensimmäisenä mainittakoon vuoden 1920 Antwerpenin olympialaisissa maastojuoksun joukkuekisassa kultaa sekä henkilökohtaisessa kisassa pronssia voittanut Heikki Liimatainen (syntyi 14. maaliskuuta 1894 – kuoli 24. joulukuuta 1980). Liimatainen joukkueineen saavutti kultaisen mitalin myös Pariisin olympialaisissa 1924. Hän olikin suomalaisen kestävyysurheilun huippunimiä 1920-luvun Suomessa.

Vuoden 1952 Helsingin olympialaisten ainoa yleisurheilun mitalisti oli niin ikään Saarijärvellä syntynyt Toivo Hyytiäinen (syntyi 12. marraskuuta 1925 – kuoli 21. lokakuuta 1978). Hyytiäisen keihäs lensi tuolloin tuloksella 71,89 metriä, ja sillä hän ylsi pronssiselle palkintosijalle. Hyytiäinen oli myös keihäänheiton EM-kultamitalisti vuodelta 1950 Brysselissä, ainoa suomalainen lajissaan myös tuolloin.

Naisedustajana saarijärveläisissä olympiavoittajissa on Eija Ristanen, omaa sukuaan Hyytiäinen (syntyi 4. tammikuuta 1961). Hän voitti lajissaan hiihdossa olympiapronssia viestijoukkueen kilpailussa Sarajevossa 1984. Ristanen edusti seuratasolla Saarijärven Pullistusta.

Saarijärven Pullistus

Urheiluseura Saarijärven Pullistus on 1905 perustettu paikallinen urheiluseura, jonka suojista on lähtenyt myös useita menestyneitä urheilijoita maailmalle. Lajeina seuralla on yleisurheilu, kuntourheilu, lentopallo, pesäpallo, suunnistus sekä hiihto. Saarijärven Pullistuksen suojista lähteneitä menestyneitä urheilijoita ovat olleet olympiamitalisti Eija Ristasen lisäksi myös hänen muut sisaruksensa.

Keihäänheittäjä Raimo Manninen puolestaan (syntyi 17. syyskuuta 1955) lähti vuonna 1984 Los Angelesin olympialaisiin suurin odotuksin ja kovin ennakkotuloksin. Hän ei kuitenkaan menestynyt kisoissa vaan sijoittui karsinnoissa sijalle 13. Seuratasolla Manninen kilpaili Saarijärven Pullistuksen riveissä.

Risto Ulmala (syntyi 7. toukokuuta 1963) on ollut 1990-luvun alussa yksi menestyneimmistä suomalaisista kestävyysjuoksijoista. Ulmalan nimissä on useita Suomen ennätyksiä, mutta varsinaisia arvokisavoittoja ei hänelle kertynyt. Urheilu-uransa jälkeen hän muutti asumaan Yhdysvaltoihin, jossa hän sai lempinimen “Coloradon susi”. Ulmala palasi koti-Suomeen vuonna 2008.

Uuraisilla syntynyt, Saarijärven Pullistuksesta ponnistanut pituushyppääjä Mika Kahma (syntyi 25. syyskuuta 1966) on saavuttanut urheilu-urallaan kolme Suomen mestaruutta ja lukuisia himmeämpiä mitaleja. Kahma edusti Saarijärven Pullistusta, ja myös hänen veljensä, kiekonheittäjä Pentti Kahma sekä moniottelija Markus Kahma, ovat niittäneet menestystä urheilijoina.

Myös kestävyysjuoksija Martti Vainio oli aikansa kovia juoksijanimiä, ja hän saavutti urallaan muun muassa EM-kultaa Prahassa vuonna 1978. Vainio jäi valitettavasti kiinni dopingista Los Angelesin kesäolympialaisissa vuonna 1984, sijoituttuaan siellä ensin hopeiselle sijalle, mutta menetettyään sitten mitalin kiinni jäätyään.