Kulttuuritekemistä Saarijärvellä

Saarijärvellä pääsee tutustumaan moniin mukaviin kulttuurikohteisiin. Osa on avoinna vain kesäkaudella, mutta moniin pääsee vierailulle ympäri vuoden. Tulitpa sitten vain käymään, tai ihan vakituisemmin viihtymään Saarijärvellä, olisi tässä muutamat mielenkiintoiset tärpit joissa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, olipa sitten aurinkoinen sää tai sadepäivä. Varmista aukioloajat kaupungin sivuilta ja sovi käynti tarvittaessa.

Ateljee Leijonatorni: Kuvataiteilija Jouni Hackzellin ateljee on vuonna 1854 rakennettu ja 2016 remontoitu hirsinen rakennus, jossa on korkeutta peräti 17 metriä. Tornimaiseen rakennukseen pääsee tutustumaan aukioloaikojen puitteissa, ja siellä on myös myynnissä Hackzellin taidetta. Taiteilija itse asuu samassa pihapiirissä. Leijonantorni löytyy osoitteesta Rahkolantie 49 b, 43100 Saarijärvi.

Juhola: Tapperin veljesten lapsuudenkoti, Juhola, on avoinna kesäkaudella kävijöille. Akateemikko, kuvanveistäjä Kain Tapperin, sekä taiteellisten veljiensä Harrin, Marko Tapion ja Yrjön kotitila sijaitsee Leuhunkosken lähellä, ja siellä lähtee myös opastettu maastoreitti jonka varrelle on merkitty veljesten tuotantoon liittyviä tärkeitä paikkoja. Tilan navetassa sijaitsee myös Galleria Jarska, jossa on vaihtuva näyttely. Juholan osoite on Ryöppäläntie 59, 43130 Tarvaala.

Heralan taitelijakoti: Heralan taiteilijakodissa on esillä Aune Heralan maalauksia, sekä tunnettujen Saarijärveläisten ja muidenkin suomalaisten taiteilijoiden teoksia. Heralan taiteilijakodin omistaa Herala -säätiö, ja tutustumiskäynnit varataan Saarijärven museon kautta. Taiteilijakoti sijaitsee osoitteessa Heralantie 3, 43100 Saarijärvi.

Saarijärven museo: Vuonna 1989 valmistuneessa Saarijärven museossa on vaihtuva näyttely, ja alueelta löytyy myös mm. veistospuisto, jossa on Saarijärveläisten taiteilijoiden veistoksia. Esimerkiksi Kain Tapperin, Frans Toikkasen, Arvo Siikamäen, Hannes Autereen sekä Harals Karstenin teoksia on nähtävillä. Museoalueella sijaitsee myös Toivi Jörvisen taiteilijakoti, jossa on paitsi täydellinen sisustus, myös Toivi ja Osmo Jörvisen keräämä taidekokoelma vuosilta 1880-1980. Museo on avoinna ympäri vuoden, ja se sijaitsee osoitteessa Herajärventie 2, 43100 Saarijärvi.

Säätyläiskotimuseo: Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg vietti nuoruudessaan pari vuotta Saarijärvellä, ja toimi kotiopettajana kapteeni Af Enehjelmin ja kruununvouti Danielsonin kodeissa. Runeberg asui tässä 1800-luvun säätyläiskodissa vinttikamarissa, ja sinne pääsee tutustumaan Säätyläiskotimuseossa, samoin kuin siellä esillä olevaan Runeberg -aiheiseen näyttelyyn. Käynti sovitaan museon kanssa. Säätyläiskotimuseo sijaitsee osoitteessa Kolkanlahdentie 39, 43250 Kolkanlahti.

admin

View more posts from this author