Kauriiden pannoitus on taitolaji

Luke -projekti

Luonnonvarakeskus eli Luke aloitti vuonna 2008 alkaneen neljä vuotta aktiivisesti kestävän projektin, jossa on tarkoitus tutkia metsä- ja valkohäntäkauriiden elinympäristöä ja levittäytymistä gsm-gps-pantojen avulla. Edelleen hyödynnettävän aineiston keräämiseen tarvittiin melkoista taitoa, sillä pienten hirvieläinten pannoitus ei kuitenkaan ollut helppoa. Tämä johtui siitä, että nukutusnuolta ei pieniin hirvieläimiin voitu käyttää. Nukutusnuolta käyttämällä kauriiden kuolleisuus on jopa 40 prosenttia, ja ansoihin luonteelta arka ja varovainen eläin ei puolestaan kovin helposti lankea. Muita, kuten hirvieläimiä ja niiden liikkeitä on seurattu radiolähettimillä 1990-luvulta alkaen.

Kauriiden pannoittaja

Pertti Hokkanen on kotoisin Saarijärveläiseltä pientilalta. Hänen elämänoivalluksena on ollut se että omavarainen, luontoa ja eläimiä ymmärtävä elämäntapa antaa paljon ja että siinä pärjää vähälläkin rahalla. Hokkasen taitoja toimia eläinten kanssa arvostetaan sekä pannoittajien että tutkijoiden keskuudessa. Ensimmäisenä Suomessa metsäkauriin pannoittaneena hän oli ilmiselvä valinta tähän Luken pannoitusprojektiin.

Pannoitusprojektin aikana Hokkanen pannoitti kaikkiaan 35 metsäkaurista sekä 33 valkohäntäkaurista. Eläimiä pannoitettiin ympäri Suomen, Savossa, Hämeessä, Varsinais-Suomessa sekä Keski-Suomessa. Hokkanen on tehnyt eläinten, lähinnä metsässä asuvien sarvipäiden, kiinniottamista työkseen kymmeniä vuosia. Se on hänelle paitsi työ, mutta myös elämäntapa. Hokkanen on opiskellut riistanhoitoa Paimiossa, ja saanut oppia nukutuskiväärin käyttöön Ähtärin eläinpuistossa.

Käytännössä Hokkanen teki pannoitustyötä siten, että hän istui tai makasi metsässä tuntikausia paikoillaan ja hiljaisuudessa, kuunnellen ja tekeytyen kuolleeksi – välillä jopa liki kokonaan lumen peitossa tai olkipaalin sisällä, vain nukutuskivääri seuranaan. Hän myös seurasi eläimiä kulkien metsän varjoissa. Ensimmäisenä talvena hän onnistui pannoittamaan neljä metsäkaurista, ja saman vuoden lopulla myös yhden valkohäntäkauriin. Kaikkiaan Hokkanen kulki ja vaani kauriita metsissä neljän talven ajan, kunnes projekti loppui.

kadonneiden etsijä

Kauriiden pannoitus poiki Hokkaselle nimeä, ja tänä päivänä hänen taitojaan hyödynnetään muun muassa metsiin kadonneiden lemmikkien tai kotieläimien etsinnässä. Hän suorittaa monenlaisia eläinten kiinniotto- ja myös lopetustehtäviä yhteistyössä viranomaisten kanssa ja eläinlääkärien kanssa. Tehtävistä vaarallisin ja viimeisin, aitauksestaan karanneen tuhannen kilon painoisen sonnin kiinniotto, oli viedä miehen hengen. Ja Hokkanen muistuttaakin että eläimen kanssa pärjätäkseen on sitä kunnioitettava.

admin

View more posts from this author